Νέλλη  Καρρά

Nelly  Karra
 
Σκηνοθέτης


Γεννιέται στη Φλώριντα των Η.Π.Α από Ελληνοαμερικανούς γονείς.

Σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Τρίνiτι στο Τέξας και αποφοιτεί με Bachelor και Master of Arts στις θεατρικές τέχνες. Συγχρόνως διδάσκει παιδικό και ερασιτεχνικό θέατρο στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου.

Εργάζεται επαγγελματικά στο Τέξας και στη Νέα Υόρκη ως χορογράφος, ηθοποιός, και σκηνοθέτης και καθηγήτρια υποκριτικής.

Στην Ελλάδα διδάσκει κινησιολογία και αυτοσχεδιασμό στις Δραματικές Σχολές του Πέλου Κατσέλη, του Λ. Τριβιζά και του Εθνικού θεάτρου.

Ιδρύει και διευθύνει το Ελεύθερο Σπουδαστήριο Θεατρικής Κίνησης όπου εκπαιδεύει επαγγελματίες ηθοποιούς και σπουδαστές θεάτρου. Παράλληλα συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας σε προγράμματα θεατρικής εκπαίδευσης απευθυνόμενα σε εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα.

Ξεκινά μαθήματα Υποκριτικής σε κωφά παιδιά. Είναι από τους ιδρυτές του Θεάτρου Κωφών Ελλαδος έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνοθετεί θεατρικές παρουσιάσεις από το 1986 μέχρι σήμερα. Διδάσκει τεχνικές παιδικού θεάτρου για εκπαιδευτικούς στο παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με τη συμπαράσταση της Γ.Γ. της Νέας Γενιάς και της Ε.Ο.Κ οργανώνει και διευθύνει το πρόγραμμα "Θέατρο στα Σχολεία" με αποτέλεσμα να λειτουργήσουν 29 θεατρικά εργαστήρια σε Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής. Οργανώνει το πρόγραμμα του θεατρικού τμήματος του Sοutheastern College όπου διδάσκει υποκριτική, θεατρολογία και φωνητική. Παραδίδει μαθήματα στη δραματική σχολή του θεάτρου "Εμπρός" για τη θεατρική εταιρεία "Μορφές".

Συνεχίζει τη λειτουργία του Ελεύθερου Σπουδαστηρίου Θεατρικής κίνησης με τη ονομασία "Οργανισμός θεατρικής κίνησης" ιδρύει και διευθύνει την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης "Αρχή" που διδάσκει υποκριτική και κινησιολογία.

Στις Η.Π.Α. ερμηνεύει ρόλους Εκάβη στις "Τρωάδες" Νίνα στο "Γλάρο", Οφηλία, Γερτρούδη στον "Άμλετ". Στην Ελλάδα ερμηνεύει την Γκίλντα στο "Greek Allien " και τη Φανή στο "Δηλητήριο της θάλασσας" στο θέατρο Φούρνος.

Σαν κινησιολόγος κάνει τη χορογραφία στις "Τρωάδες" για το Skidmore College στη Νέα Υόρκη, στον "Προμηθέα Δεσμώτη" για το Ελληνικό Λαικό Θέατρο του Μάνου Κατράκη του "Βούδα" του Καζαντζάκη για το Εθνικό Θέατρο που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο, στο θέατρο "Πολύτεχνο" την Ροκ όπερα της Μάγδας Μαυρογιάννη και στην Λυρική Σκηνή την Ροκ Όπερα "Αδάμ και Χαλιμά" με τους "Άβατον" και την Μάγδα Μαυρογιάννη.

Έχει σκηνοθετήσει έργα του θιάσου 81, του θεάτρου κωφών και της παιδαγωγικής σκηνής. Με την ομάδα του Southeastern College το μονόπρακτα "The indian wants the Bronx", "Effer"s burning", "Rider to the sea" και άλλα.

Εμφανίστηκε στην τηλεόραση στις σειρές "Ψάθινα καπέλα" και "Γλυκόξινο κρασί".

Μέλος του Ελληνικού κέντρου θεάτρου για το παιδί και τα νιάτα. Είναι ιδρυτικό και διοικητικό μέλος της οργάνωσης V.S.A. Hellas.


Σχετικά links


Ταξίδι στη Μυτιλήνη  







email english